Fundament på bygninger

Har du lige opdaget, at der er kommet revner på husets yderste vægge? Ofte er dette sætningsrevner og skyldes i de fleste tilfælde, at der er noget galt med fundamentet på dit hus, og du bør straks få en fagmand til at se nærmere på problemet.

Måske kender du allerede ordet sokkel, som er det nederste synlige stykke af bygningen – det svarer til husets sko. Det stykke, som så er under jorden kaldes fundamentet, og det er utrolig vigtigt, at det er lavet korrekt, da man ellers vil kunne komme til at opleve mange problemer med bygningen. Et af fundamentets vigtigste opgaver er at beskytte bygningen mod fugt fra jorden, og så skal fundamentet samtidig være utrolig sollidt og stabilt, da det skal kunne bære husets vægt i alt slags vejr. Et sjovt eksempel på en bygning, hvor fundamentet ikke er lavet korrekt, er det ’Skæve tårn i Pisa’ – det er et tydeligt bevis på, hvor vigtigt det er, at fundamentet på bygningen bliver lavet fuldstændig korrekt. Tårnet er dog siden hen blevet en kæmpe turistattraktion, fordi det rent faktisk stadig står, selvom det er ufatteligt skævt, men det er dog også et noget sjældent syn.

De fleste bygninger i dag bliver lavet med betonfundament, da man har fundet ud af, at det er det mest holdbare og samtidig det produkt, som der er nemmest at arbejde med. Hvis dit hus er fra før 1910, så vil fundamentet formentligt være lavet i hårdtbrændte mursten eller træbjælker, og det har vist sig at kunne give mange problemer og kan være utrolig besværligt at få rettet op – faktisk nærmest umuligt, da fundamentet som sagt er hele ”bygnings sko”, og der er ikke mulighed for lige at tage skoene af, og give huset et par nye på.

Hvis du skal bygge nyt i dag, kan du i ovenstående tekst læse vigtigheden af, at fundamentet på bygning er lavet korrekt og omhyggeligt – de mest almene former for fundament i dag er stribe-, brænd og punktfundament samt pælefundering. Bygningens underlag danner opskrift for, hvilket fundament man udfører under huset.

Hvis dit hus er fra før 1910, skal du ikke gå og frygte hver eneste dag, at dit hjem pludselig bliver til ’Det skæve tårn i Jylland’. Problemer med fundamentet er noget, som sker over et længere stykke tid, men derfor kan det alligevel være en god ide at holde øje med fugt og revner, da det altid er nemmere at forebygge end at skulle redde det hele på en gang.

Læs mere om fundamenter her: http://bedrebyg.dk/fundament/

408 thoughts on “Fundament på bygninger

 1. Extended Opportunity

  Elevate Learning Adventures with The Story Shack!

  A library of 200+ high-quality books tailored to the school curriculum.
  StoryShack’s Build a Book bundle features word searches, quizzes, creative coloring pages, high-quality images, and top SEO keywords.
  StoryShack’s StoryCraft Pro bundle includes the “Melody Minds Library” with 350+ music tracks and “AnimateMasters Pro,” offering 30+ categories of animations.
  And as if that’s not enough, here are the MEGA BONUSES:

  ✔ 100+ Mega Mazes Pack
  ✔ 100+ Sudoku Elements Pack
  ✔ 100+ Comic Book Template Pack
  ✔ 100+ Handwriting Practice Template Pack
  ✔ 100+ Kids Story Book Templates
  ✔ Canva Book Templates
  ✔ Additional beautiful content like journal prompts
  ✔ INCLUDED: The Ultimate Workbook

  Click https://ext-opp.com/StoryShack to explore The Story Shack e-Learning Collection and seize the opportunity for multiplied income!

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *