Tag din madlavning op på et nyt niveau med en rygeovn

Er du typen, der gerne vil gøre tingene selv? Typen, der vil lære at lave tingene fra bunden af? Vil du gerne skabe en helt ny smagsoplevelse? Så skal du have dig en rygeovn. Med en rygeovn kan du lavede de lækre røgede sager selv, så du ikke skal betale en formue for det, når du er ude at handle. Du kan sagtens selv!

Hvad er en rygeovn?

En rygeovn er essentielt en boks, hvori der er et rum, som bliver fyldt med røg. I rummet er der ophæng, hvor du kan hænge forskellige slags kød og fisk op. Man kan sådan set også bruge en grill, der kan lukkes, eller lave en rygeovn selv. Men du kan kun ryge en ting af gangen i en grill, så den metode et mest anbefalet til hvis du vil afprøve røget mad. En reel rygeovn er generelt lidt mere effektiv, fordi den er lavet til formålet. Du kan sagtens finde en god rygeovn, der passer til dine ønsker og behov.

Hvordan bruges en rygeovn?

Når du skal ryge et stykke kød eller noget fisk, skal du hænge det op inden i rygeovnen. Derefter skal der hældes lidt savsmuld ud på gulvet, og det er det, som der tændes op i, og afgiver den røg, som jo er så vigtig. I de lidt mere simple ovne antændes savsmuldet med sprit, hvoraf det bliver antændt med elektriske varmelegemer i de nyere ovne. I den type moderne ovn kan temperaturen også tilpasses efter dine ønsker.

Vil du varmryge eller koldryge?

Der er forskel på at koldryge sin mad og varmryge sin mad. Du kender det måske bedst fra koldrøget og varmrøget laks; det gør nemlig en ret stor forskel for madens smag. Man skal salte maden inden rygningen, både når man varmryger, og når man koldryger, fordi det trækker væske ud af maden. Hvis der er for meget væske i det stykke kød eller fisk, som du vil ryge, vil væsken dryppe ud af kødet under tilberedningen, og ved varmrøget mad vil kødet være tættere på at bage eller koge end egentlig at blive røget. Salten er også med til at tilføre den velkendte smag, som røget mad jo har.

Sådan koldryger du

Når du vil koldryge det, skal du være forberedt på, at det tager længere tid end at varmryge. Selve forberedelserne og tilberedningen kræver simpelthen mere tid. Man koldryger normalt ved omkring 20 grader Celsius, og det er ikke helt nok til at dræbe de bakterier og andre organismer, der kan findes i kød og fisk. Den slags ting kan man undgå ved at fryse det mad, man har i tankerne, i et døgns tid.

Bestil din egen rygeovn i dag

Er du blevet nysgerrig? Hvis du ikke har lyst til at binde dig til en decideret rygeovn lige med det samme, kan du altid teste metoden i din grill. Når du først er kommet i gang, lærer du det nemt, og du vil kunne tilpasse din metode til netop din smag. Lad dine smagsløg opleve noget nyt, som du selv har skabt.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.