Skævt kranie hos babyer
Det er ikke unormalt at nyfødte har skæve hovedformer. Kraniet er nemlig meget eftergiveligt når de bliver født. Man skal forestille sig at kraniet består af en masse plader der er sat sammen for at danne en skal omkring hjernen. At kraniet er eftergiveligt, er yderst hensigtsmæssigt, da det hjælper barnet med, at komme ud af et område hvor der i forvejen ikke er ret meget plads. Hvis de har ligget skævt inden i moderens mave, kan hovedet blive presset lidt skævt, men skævheden kan også være opstået i forbindelse med selve fødslen. Der er tre faktorer der spiller ind og kan give skævt kranie.
Nakkespændinger
Barnet kan få spændinger i muskulaturen i nakken der kan forårsage et øget træk på den ene side af hovedet i forhold til den anden side. Det medfører typisk også at de får en ’favoritside’, eller en side hvor de helst vil dreje hovedet til. Årsagen til denne øget spænding i nakken, kan være at deres øverste nakkehvirvel er roteret til den ene side – formentlig som en konsekvens af et lille traume, som er opstået under fødslen. En anden årsag kan være at nerven som forsyner nogle af nakke og halsmuskulaturerne er irriteret. Dette skyldes oftest forskydning af kranieplader bag øret.
Lejringer
Et skævt kranie kan også opstå hvis babyen har begrænset mulighed for at bevæge hovedet når det ligger ned. Det kan f.eks. være i en slynge, vippestol eller autostol. Den helt spæde baby har selvsagt ikke så stærke nakkemuskler, hvorfor lidt hjælp fra forældrene kan være gavnligt for at undgå et fladt baghoved. Et godt tip, kan være hvis man vender hovedet hver gang men er i kontakt med barnet.
Fastlåste kranieknogler
En tredje årsag til at der kan opstå et skævt kranie er hvis ’basen af kraniet’ – bestående af to knogler der danner en form for led (sutura speno-basilaris) – står skævt i forhold til hinanden. Disse to knogler kan stå roteret, sidebøjet og komprimeret i forhold til hinanden. Alle disse mulige stillinger vil give forskellige hovedformer. Udover det kosmetiske i at have et skævt kranie, så vil der kunne opstå irritation af kranienerverne hvis der er en fejlstilling af ’basen af kraniet’. Det er typisk kranienerve nr. 9, 10 og 11 der kan blive irriteret. Det kan medføre problemer for barnet i form af refluks (sure opstød), nakkespændinger, forstoppelse, urolig søvn, problemer med at dige, og manglende motorisk udvikling.
Hvis man oplever at barnet har nogle af ovenstående problemer, så kan det være en god idé at søge hjælp hos en osteopat, da denne er uddannet i at behandle skæve kranier og problemer relateret til dette.