I korte træk: Sådan fungerer en bolighandel
Bolighandlen er en lang og lidt svær proces, der kan virke uoverskuelig, hvis du ikke lige ved, hvordan alting forløber. Denne artikel vil forsøge at forklare de mest overordnede træk så letforståeligt som muligt, men hvis du stadig gerne vil lære mere, så kan du finde meget mere information om bolighandel her.
Økonomien
Det første skridt til enhver handel er, at du skal sikre dig, at du har pengene til at gennemføre handlen. Derfor skal du starte med at lave et budget, der giver dig, og senere banken, overblik over dine indtægter og udgifter. Herefter skal du vælge et realistisk budget og aftale et møde med din bank. Det er nemlig de færreste, der kan smide et millionbeløb på bordet i en bolighandel, uden at de skal et smut forbi banken og have et lån – så det skal du have styr på først!
Find drømmeboligen – og få styr på dens papirer!
Når du har fundet en bolig, du bliver forelsket i – enten igennem en mægler eller ved at kigge på de forskellige salgsopstillinger – skal du til at læse alt det med småt. Ja, det er ikke så spændende, men at vide hvad omkostningerne er for din mulige fremtidige bolig og hvordan dens tilstand er, det er nødvendig viden. Når du er sikker på, at du har råd til at sidde i boligen, og at den ikke har nogle store fejl og mangler, du skal bruge en formue på at fikse, så kan du gå videre i processen. Det er også fornuftigt at tegne en ejerskifteforsikring, der kan dække alle de beløb, der kan dukke op umiddelbart efter handlen, og som ikke fremgik af fx tilstandsrapporten.
Vurdering af boligen og bolighandlen
Efter en grundig gennemgang af diverse rapporter, så skal banken vurdere, om de har tiltro til, at du kan finansiere den ønskede bolig. Først når banken har accepteret, kan du give ejendomsmægleren besked om, at du gerne vil fortsætte med handlen. Det er også i denne fase, at du skal komme med eventuelle nedslag i pris eller andre justeringer eller betingelser. Herefter sender ejendomsmægleren dig de juridiske papirer, som indgår i selve handlen. Her opfordres du på det kraftigste til at skaffe dig en boligadvokat, der kan sikre sig, at der er styr på alt det med småt, så du ikke bliver snydt. Som almindelig lægmand er det nemlig svært at vurdere, om det der står i papirerne nu også er rigtigt.
Købsaftalen – og køb!
Tag også din boligadvokat med i hånden, når du får købsaftalen. De kan nemlig sikre sig, at ejendomsmægleren har gjort alt det, de skal, fx som at inkludere eventuelle betingelser eller prisjusteringer. Købsaftalen er den sidste reelle kontrakt mellem dig og sælger. Derfor er det også vigtigt, at alle detaljerne heri står præcis, som de skal. Du har som regel en fortrydelsesperiode på omtrent seks dage, men det er nu rarest, hvis der er styr på det hele fra starten af – så du kan købe og nyde din nye bolig!
Hvis du gerne vil lære endnu mere om bolighandel, så kan du følge linket længere oppe.